dimecres, 12 de juliol de 2017

No oblidem (1939). Sobre el refugi i la nostra història

Instal·lació fotogràfica:
“No oblidem (1939).
Sobre el refugi i la nostra història”

Del 17 de juliol al 8 de setembre de 2017*
Seu del CEESC a Giorna. Ibèria 4. 17005 Girona

#ObrimFronteres #EducacióiRefugi

L'exposició reprodueix les fotografies del muntatge visual que van fer la Comissió de Festes “Ni Sant Pere ni Màrtir” durant la festa major de Gràcia de l'any 2016.

L’any 1939 milers de persones de tot l’Estat espanyol  fugien d’una guerra civil cruenta que havia acabat amb la victòria del bàndol feixista. La travessa dels Pirineus a través dels passos fronterers, no sempre oberts, de Latour de Carol, Bourg Madame, Prats de Mollo, Le Perthus, i Cerbère era un camí fred i dur que molts no finalitzaven i aquells que podien, es veien abocats als camps de concentració del sud de França com ara els d’Argelés o Saint-Cyprien.

465.000 persones van fer un exili massiu protagonitzat per dones, ancians, nens, soldats i discapacitats. La fugida massiva va comportar un seguit d’elements punyents com per exemple el continu bombardeig de la població en retirada, les inclemències del temps agusat per un fred hivern i l’abandonament dels objectes personals pel camí. Conjuntament amb la fam, la separació de les famílies per les autoritats franceses després del creuament de la frontera, així com un futur incert, van ser els elements que van impregnar una experiència de l’exili marcant un abans i un després per a molts d’ells i, en definitiva, donant lloc al que seria una memòria col·lectiva que no oblidem.


Entrada lliure

*Dades de visita:

Del 17 al 29 de juliol de dilluns a dissabte, de les 10 a les 14h i de les 16 a les 20h (dissabte dia 20 de juliol només matí)

Des 28 d'agost al 8 de setembre de dilluns a dissabte de les 10 a les 14h i de les 16 a les 20h (divendres dia 8 de setembre només matí)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada