dijous, 4 de juny de 2015

Als joves abusats i als educadors i educadores ens ha costat molt de sofriment i patiment arribar fins a aquí

Publiquem el text íntegre  que ASSACS ha llegit a la roda de premsa d'ahir per valorar la sentència condemnatòria contra l'expresident i extresorer de la Creu Roja Banyoles, Quim Homs, i explicar els passos que ASSACS farà a partir d'ara.

Malgrat no hi consti en aquest text, ASSACS també ha demanat l'ingrés immediat a presó d'Homs.Des d'ASSACS volem expressar la nostra satisfacció davant la sentència que condemna Joaquim Homs, expresident i extresorer de la Creu Roja del Pla de l'Estany, per diversos delictes d'abusos sexuals i prostitució de menors a 12 anys de presó i una multa de 7.200 euros.

Malgrat això, sobre la sentència (dictada pel jutjat penal número 3 de Girona el passat 29 de maig), des d'ASSACS també volem expressar:

1. Que la sentència obliga Homs a indemnitzar els 3 joves denunciants amb 5.000, 3.000 i 2.000 euros respectivament, una quantitat que trobem del tot insuficient perquè els joves puguin refer la seva vida.

2. Que, amb la culpabilitat de Joaquim Homs, queda palesa la complicitat amb què han actuat alguns responsables de Creu Roja Catalunya, l'antic Consorci de Benestar Social del Pla de l'Estany (ara l'Àrea de Serveis Socials del Consell Comarcal) i l'Ajuntament de Banyoles en no prendre les mesures de protecció oportunes quan van ser informats dels fets.

3. Que les educadores i els educadors denunciants no han rebut, en cap moment, suport per part dels seus caps, els responsables de l'Ajuntament de Banyoles i de l'Àrea de Serveis Socials del Consell Comarcal del Pla de l'Estany, els quals han actuat clarament com encobridors dels delictes comesos per Joaquim Homs amb total impunitat, almenys des del 2011 (moment en què les educadores i els educadors els comuniquen els fets). Al contrari, des del moment en què es presenta la denúncia, han sotmès repetidament les treballadores i els treballadors socials que seguien ocupant els seus llocs de treball a xantatges, pressions i assetjament laboral.

4. Que queda demostrada l'opacitat i el poc control de la gestió econòmica de la Creu Roja comarcal mentre Joaquim Homs n'era al capdavant. Opacitat i absència de control que han permès, amb la connivència d'altres responsables tècnics i polítics dels ens locals i comarcals, que Joaquim Homs disposés de carta blanca per cometre els delictes pels quals ara ha estat condemnat.

5. Que Creu Roja, malgrat assegurar que «estaria al costat de les presumptes víctimes», s'ha mantingut al marge dels fets i ha amagat la seva responsabilitat en el cas, fins i tot després de quedar demostrada la culpabilitat de Joaquim Homs, responsable de l'entitat a la comarca durant anys.

Per tot això, des d'ASSACS exigim:

1. Que Creu Roja assumeixi la seva responsabilitat en el cas i disposi els mitjans materials necessaris per protegir les víctimes denunciants de la situació de vulnerabilitat que pateixen, agreujada des de l'inici del procés, i que adopti les mesures necessàries i disposi els mitjans materials per assegurar que els nois que segueixen treballant per l'entitat a la comarca (alguns dels quals, també víctimes, no es van atrevir a denunciar Homs) es poden desvincular de l'entorn de Joaquim Homs i refer les seves vides, dins o fora de l'entitat.

2. Que els responsables polítics i tècnics de l'Ajuntament de Banyoles i l'Àrea de Serveis Socials del Consell Comarcal del Pla de l'Estany, Toni Pérez, Miquel Nogué, Anna Castro, Roser Llevat i Jordi Xargai abandonin immediatament els seus càrrecs, i que es disculpin públicament per haver encobert deliberadament els fets i haver adoptat una actitud clarament hostil vers els educadors i les educadores denunciants.

3. Que es realitzi una auditoria externa, pública i independent de les subvencions públiques concedides a la Creu Roja del Pla de l'Estany mentre Joaquim Homs n'era president i tresorer.

4. Que se signi un protocol d'actuació amb l'acord dels organismes públics pertinents per tal que aquests fets no es repeteixin en un futur.

A part d'això, també volem expressar tot el nostre suport al company que, per haver complert amb la seva obligació professional i denunciar Homs, aquests propers dies afronta un judici per assetjament laboral contra Toni Pérez, gerent del Consorci de Benestar Social del Pla de l'Estany.

"Als joves abusats i als/les educadors/es ens ha costat molt de sofriment i patiment arribar fins aquí" (Sílvia Simoes, educadora que -entre d'altres- va destapar el cas i va ser represaliada laboralment)

El proper dia 15 de juny, a les 12:10 hores al Jutjat Social Núm. 2 de Girona, se celebrarà un judici contra el Sr. Toni Pérez (Cap d'Àrea de serveis socials del Pla de l'Estany) i contra el mateix Consell Comarcal per assetjament laboral cap a un dels educadors que va destapar el Cas Creu Roja.

Finalment volem donar notícia d'aquest acte previst per a aquest divendres:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada