diumenge, 26 d’abril de 2015

Educació a la carta. El testimoni de Salomó Marquès

El proper 13 de maig a les 18h, a la seu del CEESC a Girona, tindrà lloc una càpsula-conferència que porta per títol "Educació a la carta. El testimoni de Salomó Marquès", a càrrec del mateix Salomó, més conegut sobretot en l'àmbit gironí per en Mon Marquès.

Si haguéssim de definir en Mon Marquès ho faríem amb la paraula PEDAGOG, així, en majúscules i amb tot el que aquest mot engloba.

Trobarem un munt de referències d'aquest professor de la UdG d'Història de l'Educació en els graus de Pedagogia i Educació Social, a la xarxa, i també podem trobar la seva biografia publicada en un llibre que va escriure Xavier Besalú per encàrrec de l'associació Mestres 68, i també a la Wikipèdia.

En Mon Marquès va guanyar el premi Mestres 68 l'any 2006, una distinció que reconeix la tasca desenvolupada en el món de l'educació.

Tal vegada us pugui interessar l'entrevista que El Punt Avui va publicar l'1 d'abril de 2012 i que li va fer Pau Lanao, on a la pregunta "En un món dominat per l'aposta tecnològica, com se li va acudeix explicar història de l'educació?", va contestar:

"Tot i que la societat en què ens toca viure ha decidit que l'aposta guanyadora passa per la tecnologia i l'economia pràctica, o sigui fer diners sense cap escrúpol, continuo creient en les paraules d'un mestre català exiliat a Tijuana (Mèxic): “Als nostres alumnes no els vam ensenyar a emmagatzemar, els vam ensenyar a pensar.” I això és el que he intentat fer tots els anys que he estat a la Universitat. Avui el drama és que assignatures com la meva, la filosofia, i altres que ajuden a pensar lliurement, estan essent arraconades per propostes més tecnològiques i les van eliminant."

En Món Marquès en l'ambit educatiu ha mantingut una dualitat a la seva vida entre l'educació formal i l'educació no formal i en aquesta càpsula-conferència ho veurem sense cap mena de dubte reflectit, tot i que més enllà de com ho vulguem classificar, sobretot ens parlarà d'educació.

Però seguint amb aquesta dualitat, en Mon Marquès ha escrit un parell de llibres amb Raimon Portell des d'un àmbit:
  • Els mestres de la República (2006)
  • Mare de Déu, quina escola!: Els mestres contra Franco, (2008)
I un altre des de l'àmbit de l'educació no formal:
  • L'escoltisme gironí, (1984)
Us hi esperem!

Data: 13 de maig de 2015
Hora: 18h
Lloc: CEESC, carrer Ibèria 4, Girona

Càpsula gratuïta, cal inscripció prèvia: INSCRIPCIÓ GRATUÏTA 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada