dimecres, 11 de març de 2015

Conferència: Com afecta la reforma fiscal i la llei de transparència a les associacions?


Conferència al Col·legi d'Educadores i Educadors Socials de Catalunya a Girona: "Com afecta la reforma fiscal i la llei de transparència a les associacions"

Data: Dimecres, 18 de març 2015
Hora: a les 18:00h. 
Lloc: Delegació del CEESC a Girona. Ibèria, 4, Girona.
Ponent: Jordi Iglesias Mateo

Càpsula informativa gratuïta oberta a tothom

Objectius:

En aquesta Càpsula resoldrem els principals dubtes de les associacions davant l’entrada en vigor aquest 2015 de la reforma fiscal i la llei de transparència:

Presentació de la càpsula:

En els darrers mesos, moltes entitats estan vivint amb preocupació les conseqüències que les diferents mesures incloses dins la reforma fiscal poden tenir sobre la seva gestió quotidiana.

La publicació de la Llei sobre l’Impost de Societats confirmava que totes les entitats, sense excepció, haurien de presentar l’impost i, per tant, portar una comptabilitat de partida doble. La principal novetat és que s’eliminaven els supòsits que eximien algunes entitats d’haver de presentar l’impost.

A la nova llei, qualsevol entitat -encara que no realitzi cap activitat econòmica i amb independència del seu volum- estava obligada a presentar l’Impost de Societats i hauria de dedicar uns recursos econòmics per poder adaptar la comptabilitat i confeccionar l’impost de societats.

Totes les entitats amb l’aplicació de la nova llei no els tocava cap més remei que pagar per portar la comptabilitat, per l’adquisició d’un programa comptable adaptat al Pla de comptabilitat de les entitats no lucratives i, fins i tot, per la confecció i presentació de l’impost, a causa de la seva complexitat.

Les entitats van denunciar que aquesta obligatorietat ja que no té cap avantatge per a la gestió sinó que, ben al contrari, la dificulta i, fins i tot, posava en perill la supervivència de moltes d’aquestes entitats.

En aquest sentit, CiU va presentat al Congrés una proposició de llei en què demanava el manteniment dels supòsits d’exempció de l’impost.

A primers de febrer, 14 federacions i plataformes s’han manifestat en contra de la reforma i han exigit el manteniment dels supòsits però també l’establiment d’un nou marc fiscal per a les associacions.

El passat dimarts 10 de febrer, al ple del Senat, el ministre Cristobal Montoro va obrir la porta a la recuperació dels supòsits d’exempció de l'Impost de Societats, si més no per a aquelles entitats que no superin els 50.000 euros d’ingressos anuals:

En el Consell de ministres del passat divendres 26 de febrer, el Govern va decidir finalment aprovar una modificació parcial de la Llei 27 de l’Impost de Societats, que obligava totes les entitats, sense cap excepció, a presentar l’Impost de Societats.

Aquesta modificació parcial s’ha inclòs en l’article 7 del Reial Decret-llei 1/2015, de 27 de febrer, de mecanisme de segona oportunitat, reducció de càrrega financera i altres mesures d’ordre social.

Amb aquesta nova normativa, el govern recupera els 3 supòsits d’exempció de l’Impost de Societats anteriors a la reforma fiscal però en rebaixa els límits de manera que ara queden exemptes de presentar l’impost les entitats que tinguin ingressos de menys de 50.000 euros sempre que les seves rendes no exemptes quedin subjectes a retenció i no superin els 2000 euros anuals.
El que s’ha fet no és recuperar la situació anterior a la reforma fiscal sinó recuperar els tres supòsits d’exempció que existien i rebaixar-ne molt els límits: per tant, sí, algunes entitats quedaran exemptes però també és cert que moltes entitats que abans no estaven obligades a presentar l’impost, ara hauran de fer-ho.
A més, a criteri d’Hisenda moltes entitats petites fan activitat econòmica i, per tant, amb independència del seu volum pressupostari, estan igualment obligades a presentar l’impost.

Continguts:

1- Obligacions bàsiques d'una associació (recordatori de conceptes bàsics)

2- Obligacions fiscals d'una associació? (recordatori de conceptes bàsics)

3- Com hem de portar els comptes amb la nova reforma fiscal?

4- Hem de complir la Llei de la transparència? Qui? Com? Quan?5- Com i on ens podem assessorar

Ponent:

Jordi Iglesias Mateo
Professor de gestió, administració i marc legal aplicable a les associacions i activitats de lleure a l’Escola l’Empordà on també és el director. Educador social (Col·legiat núm. 7522) i secretari del Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya a Girona (CESSC). Diplomat en Relacions Públiques (UB)

Inscripció gratuïta:

Us recordem que que una activitat sigui gratuïta no vol dir que no tingui valor. Des del CEESC hi invertim recursos humans i econòmics per dur-la a terme, així que si us hi apunteu, però finalment no podeu venir, aviseu-nos, si us plau. La vostra plaça pot anar a alguna altra persona interessada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada