dilluns, 12 de gener de 2015

A partir de gener, totes les entitats han de portar comptabilitat de doble partida i presentar l’impost de societats


Les coses es compliquen per a les entitats petites. La publicació de la Llei sobre l’Impost de Societats confirma que totes les entitats, sense excepció, hauran de presentar l’impost i, per tant, portar una comptabilitat de partida doble.

A qui afecta la nova llei?

A finals de novembre, es va aprovar la Llei 27/2014 de 27 de novembre de l’Impost de Societats que afectarà les entitats no lucratives a partir de l’1 de gener de 2015.

La principal novetat és que s’eliminen els supòsits que eximien algunes entitats d’haver de presentar l’impost.

A partir d’ara, qualsevol entitat -encara que no realitzi cap activitat econòmica i amb independència del seu volum- estarà obligada a presentar l’Impost de Societats.

Fins ara les entitats parcialment exemptes, no estaven obligades a presentar l’Impost de Societats si no feien activitat econòmica i complien els següents requisits:
 • Que els seus ingressos no superessin els 100.000 euros anuals.
 • Que els seus ingressos sotmesos a retenció no superessin els 2.000 euros anuals.
 • Que les rendes no exemptes obtingudes no estiguessin sotmeses a retenció.
 • Principals conseqüències
La llei afectarà els exercicis iniciats a partir de gener de 2015. Això vol dir que, malgrat que l’impost no s’haurà de presentar fins 2016, les entitats hauran de portar una comptabilitat de partida doble des de 2015 a fi de poder identificar adequadament els ingressos i despeses corresponents a rendes exemptes i no exemptes.

D’altra banda, la reforma fiscal referent a l’Impost de Societats no afecta les entitats acollides a la Llei 49/2002, com fundacions i associacions declarades d’Utilitat Pública. Les entitats amb aquest tipus de règim fiscal estaran obligades com fins ara a presentar l’Impost de Societats i continuaran tributant al 10% per aquelles rendes no exemptes que puguin tenir.


Autor: Noe Alvarez
Entitat redactora: Suport Associatiu - Econòmic

2 comentaris:

 1. Una gran "putada" per les petites associacions ja que necessitaran un gestor per portar els comptes. Amb això es volen carregar l'associacionisme. Perquè no han protestat els nostres polítics?

  ResponElimina
  Respostes
  1. Són maneres de veure la política, a mi em feia mal de ventre aquell anunci institucional que demonitza als qui s'escaquegen de pagar un IVA que està al 21%, i que està en la mateixa línia d'aquesta llei sobre l'impost de societats. Quan la llei fa pagar un IVA d'aquesta magnitud a tothom per igual, sense tenir en compte l'status econòmic de les persones, és una llei injusta per molt que es digui que la llei ha de ser igual per a tothom. Quan s'exigeix a totes les entitats portar comptabilitat de doble partida, sense tenir en compte l'status econòmic de les mateixes (entitats ben petitones, que fan activitats des del voluntariat i d'altres amb accions ben puntuals, o que senzillament no es poden permetre contractar la gestió comptable), aquesta exigència de la llei també es tracta d'una injustícia legalitzada

   Elimina