dilluns, 8 d’abril de 2013

Trailwalker 2013: Olot - Sant Feliu de Guíxols

L'Intermón Oxfam Trailwalker, enfilat a repetir l’èxit de la passada edició

Resten pocs dies per la marxa solidària. 160 equips s’han inscrit i s’han recaptat prop de 110000 €

La tercera edició a Espanya de l’Intermón Oxfam Trailwalker camina amb fermesa cap al 20 d’abril, dia de la seva sortida a la localitat d’Olot. A escassament dos mesos d’aquesta data, més de 160 equips ja hi han formalitzat la inscripció, fet que ha possibilitat que s’hagin sobrepassat els 110.000 euros de recaptació. La primera i segona edicions de l'Intermón Oxfam Trailwalker van aconseguir, respectivament 473.000 i 770.000 euros de recaptació. 200 equips es van inscriure en la primera edició i 295 a la segona. Les inscripcions romandran obertes fins el 30 de març.

El Trailwalker és una marxa solidària de 100 km contra la pobresa que organitza des de l’any 2011 Intermón Oxfam. El repte consisteix en que equips de 4 persones recorrin juntes a peu 100 quilòmetres en un temps màxim de 32 hores. L’edició 2013 del Trailwalker repetirà el recorregut del 2012: la “via verda”, una ruta senderista que discorrerà entre Olot, Girona i Sant Feliu de Guíxols. Els membres de l'equip han de començar i acabar junts en un clar exemple de solidaritat i treball conjunt. Cada equip es compromet a aconseguir un mínim de 1.500 euros per donar suport als centenars de projectes que Intermón Oxfam porta a terme a Àfrica, Àsia i Amèrica, tot i que a la darrera edició, la mitjana de recaptació va ser de 2.204 euros per equip.


El Trailwalker incorpora ara una manera ràpida de recaptar donatius. Intermón Oxfam ha habilitat el número 28018 per a què es pugui difondre entre familiars, amics, companys de treball dels participants i que ells enviïn un missatge que té un cost màxim de 1,45 €. Es tan senzill com enviar TW + Espai en blanc + Dorsal de l'equip al 28018.

Aquesta és només una de les opcions que els equips tenen per recaptar els donatius que els obriran les portes del Trailwalker i que contribuiran a millorar les condicions de vida de milers de persones que encara viuen en la pobresa. Vendre pastissos a l’oficina, organitzar sopars entre amics, muntarpartits de futbol... En aquesta edició, 8 equips ja han passat dels 1.500 € recaptats; per exemple, GE Volunteers, que el 2012 van superar els 5.000 €; Trailingtipics, venent cafè de comerç just a la feina i organitzant un taller de dances africanes; The Red Runners, un club de corredors que ha aconseguit que l’Ajuntament de Begues financés els tres equips inscrits; o l’Obra Social La Caixa, que ha presentat 5 equips que recullen fons mitjançant rifes i esmorzars solidaris a l’empresa. I és que en les dues primeres edicions de l’Intermón Oxfam Trailwalker, més de 400 empreses han creat equips o han aportat donatius als seus treballadors que hi participaven. Aquesta marxa solidària és una potent eina de recursos humans i responsabilitat social corporativa que permet millorar la imatge interna i externa de l'empresa, ajuda a cohesionar als empleats entre si i la seva vinculació a l'empresa i enforteix els llaços de l’empresa amb la societat.


L’exemple del Sahel: “Camina tu per a què elles no ho hagin de fer”

En els països del Sahel (Àfrica oriental i central), per exemple, la pobresa crònica dels seus habitants és molt alta. Molts van haver de endeutar-se durant la crisi de l'any passat o vendre’s els seus animals, el que significa que van perdre els seus mitjans de vida. Ara és vital continuar donant suport a les comunitats més pobres a reconstruir i permetre que tornin al punt de partida abans de la crisi, així com abordar les causes subjacents de la crisi a la regió. Les dones han de mantenir la família quan el marit marxa lluny per buscar feina. I quan a casa ja no queda res per menjar, es carreguen els seus fills a l'esquena i caminen quilòmetres i quilòmetres, desnodrides i esgotades, fins a arribar a un centre d'ajuda o un camp de refugiats que els permeti sobreviure.

Per això, el lema del Trailwalker és “Camina tu per a què elles no ho hagin de fer”. En l'edició 2012 els equips van fer una mitjana de 2.240 euros i amb 2.500 podem instal•lar un punt d'aigua que millorarà l'accès a un centenar de famílies. Però també els permetrà plantar cara a la greu sequera, regar els seus cultius, donar per a menjar al seu bestiar, produir més aliments i tenir una oportunitat de sortir endavant.


El Trailwalker al món

En l'actualitat, el Trailwalker se celebra regularment a Hong Kong, el Canadà, la Gran Bretanya, el Japó, Nova Zelanda, Austràlia, Bèlgica, Holanda, Alemanya, Irlanda, França i La Índia. Milers de persones de tot el món hi participen cada any. El rècord del Trailwalker el té Oxfam Japó, amb més de mil equips participants en les darreres edicions i Austràlia, amb un crono de 9 hores 46 minuts.

L’Intermón Oxfam Trailwalker compta amb ambaixadors de luxe en l’edició del 2013: els medallistes olímpics Andrea Fuentes, Joel González i Maria Vasco. A més, té el suport de la Diputació de Girona, el Patronat de Turisme Pirineus Costa Brava, el Consorci Vies Verdes de Girona, la Generalitat de Catalunya, la Federació Excursionista de Catalunya (FEEC) i els ajuntaments d'Olot, les Preses, Sant Esteve d’en Bas, Sant Feliu de Pallerols, les Planes d’Hostoles, Amer, Anglès, Bescanó, Girona, Quart, Cassà, Llagostera, Santa Cristina d'Aro i Sant Feliu de Guíxols.

Sobre Intermon Oxfam

Intermon Oxfam lluita contra les causes de la pobresa, i no només contra les seves conseqüències. Per això, actua d'una manera integral en 41 països d'Àfrica, Amèrica i Àsia: coopera en gairebé 500 programes de desenvolupament i acció humanitària, fomenta el comerç just i promou campanyes de sensibilització i mobilització social.

Compta amb la col•laboració de prop de 250.000 socis, donants i organitzacions, així com amb el treball estable de més de 2.000 persones, entre voluntaris i assalariats. Des de 1997 suma el seu esforç al de les altres 16 ONG d’ Oxfam Internacional per aconseguir major eficàcia en la seva tasca.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada