dilluns, 21 de gener de 2013

Hisenda obliga els serveis de menjadors i extraescolars a apujar l'IVA fins al 21%

Hisenda obliga a facturar els menjadors escolars al 21%

Tributs nega l’exempció que dicten les directives europees, L’afany recaptatori posa en risc la qualitat dels serveis

La Direcció General de Tributs del Ministeri d'Hisenda contradiu la Llei de l'IVA (37/1992) en la resposta a una consulta vinculant realitzada fa més de dos anys i mig, en la qual descarta tota possibilitat d'aplicar l'exempció d'IVA prevista en el text legal.

La consulta es va realitzar per eliminar la greu situació d'inseguretat jurídica que es produeix en el sector de les empreses de lleure i serveis educatius a causa de les múltiples interpretacions que es realitzen de l'exempció aplicable als serveis educatius, prevista en l'article 20.u. 9 i 10 de la Llei d'IVA. Les mateixes delegacions i inspeccions d'hisenda han fet interpretacions diverses d'aquesta exempció al llarg els anys i han donat respostes contradictòries a les empreses que s'hi han adreçat. La consulta pretenia determinar finalment que l'exempció és aplicable als serveis educatius destinats a l'educació d'infants i joves durant el temps interlectiu de migdia (menjador escolar), en les aules d'acollida matinals i de tarda, en les activitats extraescolars incloses als plans educatius de cada centre i a les sortides programades des de les escoles.

Aquesta exempció és una aplicació de la directiva europea 2006/112/CE, que estableix que els Estats membres eximiran l'educació de la infància i la joventut de l'IVA. La resposta de Tributs, tramesa a l'organització empresarial la darrera setmana de novembre, reconeix el caràcter educatiu dels serveisdescrits i recorda també la directiva Europea. Malgrat això, estableix un criteri restrictiu per al reconeixement de les exempcions. No sembla que hi hagi cap altre argument que no sigui el pur afany recaptatori.

La tributació dels serveis escolars descrits al 21 per cent, aplicable tant a empreses mercantils com del tercer sector fa molt complicat prestar-lo amb qualitat educativa i aboca les empreses a la precarització del servei. L'alternativa seria encarir el servei, situació que, òbviament, no és desitjable en l'actual context de crisi econòmica, amb la radical disminució dels ingressos familiars.

L'Acellec considera que la resposta de Tributs no s'ajusta a dret i que perjudica greument la prestació de serveis que són essencials per a la qualitat educativa i per a la conciliació de la vida familiar, a banda de posar en risc un ampli sector econòmic dedicat a la prestació de serveis de qualitat educativa. És en aquest sentit que fa una crida a forces polítiques i agents socials i educatius per defensar l'aplicació de l'exempció d'IVA a uns serveis que són en l'arrel del nostre sistema del benestar.

En el document adjunt podeu accedir al comunicat de premsa emès el 17/01/2013 per l'Acellec.

Més informació:

El Periódico

La contractació de monitors escolars tindrà un IVA del 21%

La contractació de monitors per atendre els menjadors escolars, tutelar les acollides matinals i vespertines, organitzar activitats extraescolars de tota mena o acompanyar els alumnes en excursions resultarà molt més cara a partir d'ara. Aquests serveis, que majoritàriament no apliquen ara l'IVA perquè s'acullen a l'exempció de què disfruten les diferents activitats educatives, hauran d'aplicar a les seves factures un augment del 21% en concepte d'IVA, segons ha comunicat recentment el Ministeri d'Hisenda a la patronal Acellec, que agrupa les empreses catalanes del sector.

«Aquesta decisió provocarà una situació realment terrorífica, no només per a les empreses, sinó també per a les famílies i els col·legis, sobre els quals tard o d'hora acabarà repercutint la pujada», va alertar ahir Pep Montes, gerent de l'Acellec. La notícia arriba, a més a més, en la pitjor de les conjuntures: a la meitat d'un curs en què els serveis de monitor han vist reduïda dràsticament la demanda per culpa de la crisi.

Hisenda obliga els serveis de menjadors i extraescolars a apujar l'IVA fins al 21%

Els serveis de monitors, menjadors i extraescolars es podrien encarir encara més. Hisenda ha advertit les empreses que ofereixen aquests serveis a les escoles que han de pagar un 21% d'IVA. Fins ara no han pagat IVA per aquest concepte.

Les empreses asseguren que no poden assumir aquest sobrecost i adverteixen a escoles i pares que els serveis poden quedar tocats, ja sigui en el preu o en la qualitat. A hores d'ara hi ha desconcert en el sector, perquè moltes empreses i escoles encara no n'han estat informades.

Del preu d'un menú escolar, la meitat correspon al menjar i al servei de cuina, l'altra meitat és per cobrir les despeses de contractació de monitors que atenen els alumnes durant l'hora de menjador. La majoria d'empreses que ofereixen aquest servei de monitors han aplicat durant anys la normativa europea i la llei de l'IVA que eximeix l'educació a la infància i la joventut de pagar-lo. Segons una recent comunicació vinculant emesa pel Ministeri d'Hisenda, aquests serveis no queden lliures de tributar, i se'ls ha d'aplicar el 21% d'IVA.

El document defineix ensenyament com tot allò que transmet coneixement, i deixa fora d'aquesta definició totes aquelles activitats no incloses en un pla d'estudis. Per tant, acaba concloent que els serveis educatius complementaris no poden acollir-se a l'exempció de l'IVA.

Això també afecta el servei de monitors en les activitats extraescolars o en les hores d'acollida. L'aplicació de l'IVA acabarà afectant, de retruc, les famílies.

Segons Oriol Carbonell, vicepresident de l'Associació Catalana d'Empreses de Lleure, Educació i Cultura, "Una de dos, o apugem el preu o abaixem els serveis. Seria molt complicat que els pares es fessin càrrec d'un augment de preu, però encara seria més complicat reconvertir el sector perquè això voldria dir acomiadaments i altres mesures."

De moment, aquest document no ha arribat a totes les empreses que s'hi dediquen, perquè Hisenda l'ha adreçat a la patronal del sector, arran d'una consulta feta des d'aquesta entitat, que és qui l'està difonent.

El text inclou l'aplicació del 21% d'IVA tant en empreses mercantils com en fundacions i entitats sense ànim de lucre que també ofereixen aquests serveis.

El sector pensa que és impossible aplicar l'impost ara, a mig curs amb tots els preus establerts, però assegura que l'hauran de començar a aplicar el curs vinent.

Més informació actualitzada: http://educadorsdegirona.blogspot.com.es/2013/02/hisenda-obliga-facturar-els-menjadors.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada