dijous, 29 de novembre de 2012

Qui és qui?: Imma Serrat, educadora social

La secció Qui és qui? vol ser una excusa per donar conèixer Educador@s de Girona, és a dir la comunitat educativa que exerceix en terres gironines.

Estem convençuts que al llarg del temps i si ho fem prou bé, tindrem un ampli ventall d’entrevistes que presentades en forma de narració en primera persona, com la que us oferim avui, ens donaran una visió panoràmica del ventall professional de casa nostra.

L’educació social, com qualsevol altra disciplina, no es pot concebre com a tasca individualista sinó dins el marc d’altres disciplines que també la complementin

Sóc l’Imma Serrat Pujol, vaig néixer el 24 de novembre del 1977

Actualment visc a Salt amb una noia estudiant d’infermeria, a qui li llogo una habitació.

Sóc afeccionada a la dansa, a cantar i llegir.

Vaig estudiar el mòdul formatiu de grau superior d’Integració social a l’Institut OPESA de Madrid i, posteriorment, vaig fer la diplomatura d’Educació Social a la Universitat de Vic.

També he fet un màster d’Artteràpia a la Universitat de Girona.

Actualment, sóc estudiant de 5è curs de la llicenciatura de Pedagogia a través de la UNED.

Tot i això, des de l’àmbit no formal, no he deixat mai de formar-me participant a cursos i seminaris diversos com ara el seminari de Resolució de conflictes en el treball d’intervenció amb adolescents en risc social, organitzat per Cruz Roja Española a Madrid, les jornades sobre interculturalitat Adolescents i immigració i el seminari sobre Prevenció de la violència, a càrrec de la fundació SER.GI a Girona i el seminari sobre Intervenció psicopedagògica en els problemes de convivència escolar, de la Universitat de Vic.

També vaig participar a la conferència sobre La prevenció dels abusos sexuals a la infància, que va dur a terme l’Associació FADA i vaig fer un curs sobre Violència masclista anomenat “Agressors i víctimes” de la Universitat Ramon Llull a Barcelona.

El maig del 2007 vaig participar al simpòsium internacional celebrat a Barcelona : Violència vers les dones: recuperació i creences i aquell mateix any a la jornada nacional de la Federación de asociaciones de Arteterapia.

Amb la Fundació Vicky Bernardet vaig participar a Barcelona a la jornada “Les víctimes invisibles” i amb aquesta mateixa entitat, posterioment, a les jornades Intervenció terapèutica en víctimes d’abús sexual infantil, també a Barcelona.

Finalment, també he participat a les jornades europees Trauma i resiliència organitzades per EXIL a Barcelona i he fet el curs Marc jurídic sobre la protecció pública de la infància i l’adolescència organitzat pel departament de benestar i Família de la Generalitat de Catalunya a Girona.

La meva experiència laboral, que s’inicia al 2002, conjuntament amb la meva formació, m’ha donat una visió àmplia de la meva professió, ja que tot i ser molts els llocs on he treballat, ho he fet quasi sempre des de l’òptica de la intervenció social.

Així doncs, vaig començar fent d’animadora sociocultural a una Residència per a gent gran a Girona i tallers de “Playbacks al Centre de dia Les Bernardes de Salt, també amb gent gran, per passar a fer de monitora d’activitats extra-escolars (aeròbic, teatre i contes) a les escoles de Taialà , Girona, Fornells de la Selva (...) i com a monitora d’aeròbic als gimnasos Gym-Jazz d’Anglès i Pratdesaba de Manlleu.

També he treballat a través de la Fundació SER.GI d’educadora social del Centre Juvenil de Blanes amb adolescents, i he estat vetlladora i educadora de suport escolar d’un noi de 1r d’ESO amb diagnòstic negativisme desafiant a l’IES Vic. També he treballat a diversos Centres Oberts a Santa Coloma de Farners i a Blanes.

He sigut educadora social del CRAE Sant Narcís de Girona i també he fet substitucions puntuals a la ludoteca de Salt i al Centre Penitenciari amb joves de Montilivi.

Del del 2006 al 2010 he estat l’educadora social del PAS (pis amb suport per a dones que han patit violència masclista i els seus fill si filles) a Girona i al CIE de Salt .

He fet també altres substitucions d’educadora social als Serveis Socials d’Atenció Primària de Breda i Riells, de Santa Coloma de Farners, al Punt de Trobada de Girona i a l’Agost d’aquest any he estat fent suplències a la DGAIA, a Barcelona. fent retirades de menors en situació de desemparament i/o casos d’escapoliment de centres tutelats per la Generalitat.

A través del programa d’inserció laboral i social ICED de la Fundació IRES he fet sessions d’artteràpia a un grup de dones africanes a Salt.

Actualment estic treballant d’educadora social amb dones que han patit violència al SIE (servei d’intervenció especialitzada en violència masclista) del Gironès.

En els meus plans de futur hi contemplo el ser feliç i compartir-ho amb els altres.

Com educadora social m’agradaria poder seguir treballant amb dones i amb menors dins l’àmbit de la violència masclista, sempre i quan sigui encara necessari. Tant de bo aquest problema deixés de ser-ho tant, i no fes falta!

Penso que és important, com educadora social, la implicació i la reflexió a l’hora d’emprendre i involucrar-me en accions dins l’àmbit social, l’autocura personal i professional, el sentit de l’humor, l’actitud constructiva davant situacions difícils, la xarxa social i el treball en equip, el sentit ètic i també l’escolta activa i la veu de tots i de totes les persones amb qui treballo.

També crec que el teatre i l’expressió artística és una eina molt valuosa a tenir en compte en la tasca educativa, i que l’encara poc coneguda “artteràpia”, pot respondre una mica a aquest comentari.

La meva experiència dins el camp de l’artteràpia, com a sòcia de Grefart, m’ha sigut enriquidora en l’atenció i intervenció amb menors i amb dones actualment, i crec que l’educació social, com qualsevol altra disciplina, no es pot concebre com a tasca individualista sinó dins el marc d’altres disciplines que també la complementin, com pot ser per exemple, l’artteràpia (…).Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada