divendres, 16 de novembre de 2012

Les TiC, un estímul educatiuLa Societat de la Informació ha cimentat les bases d’una intensa força tecnològica que cal saber canalitzar cap a camins enriquidors i positius. Des d’una perspectiva social i educativa, les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) han esdevingut una eina que ha de ser necessàriament rellevant en el procés d’aprenentage, coneixement i desenvolupament integral d’infants i joves. De fet, dins l’àmbit educatiu ja comença a utilitzar-se el concepte de TAC (Tecnologies de l’Aprenentatge i el Coneixement) referint-se als dispositius i eines tecnològiques com un element potenciador de l’aprenantatge, del treball en equip, de l’esperit d’iniciativa o de la participació.

Sota aquest prisma, les TIC ofereixen a tots els àmbits educatius i socials un element estimulador de l’aprenentatge que cal aprofitar. L’educació en el lleure és un dels espais on aquest factor positiu de les TIC pot assolir un grau més significatiu. El lleure educatiu disposa d’unes característiques en la seva metodologia, objectius d’aprenentatge i configuració de l’espai educatiu molt particulars que afavoreixen l’entrada de les TIC. Ens referim per exemple a la possibilitat d’introduir elements innovadors a les activitats a l’esplai, a les colònies i campaments, etc,. L’essència creativa i pedagògica dels equips de monitors fa que l’introducció de les TIC sigui un fet motivador per a infants i joves i enriquidor de les pròpies activitats.

Des del Moviment de Centres d’Esplai Cristians de Catalunya (Fundació Pere Tarrés) hem volgut incentivar aquesta actitud creadora, innovadora i pedagògica envers les noves tecnologies dedicant la campanya anual per als centres d’esplai del Moviment a les TIC sota el nom de l’Esplai Digital. Vehiculat a través de la web de la campanya, els centres disposaran de recursos i activitats per utilitzar a les activitats de l’esplai o eines per a millorar la seva gestió i organització interna. A més, la campanya es completarà amb altres accions durant el curs 2012-2013 amb les TIC com a protagonistes com són les trobades de monitors i adolescents (Joresco i Matxembrat), l’agenda del MCECC, el naixement del nou Estris.cat o la total renovació del software de gestió dels centres d’esplai, Gesplai.

En definitiva, cal apostar i aprofundir en l’ús de les noves tecnologies des del lleure educatiu per potenciar l’aprenentatge, motivació i experiències positives per infants i joves i, també, per evitar qualsevol tipus d’exclusió social, discriminació o analfabetització tecnològica dels més petits. Ells, la coneguda generació digital, han de disposar d’un ús en igualtat de condicions de les noves tecnologies per al seu creixement i desenvolupament personal i professional, i l’educació en el lleure és un espai adient per oferir-li aquesta oportunitat.

Xavi Villalvilla
És periodista a Blogestudio Red de Medios, professor de l'Escola de l'Esplai de la Fundació Pere Tarrés i coordinador de la campanya Esplai Digital

Font: http://bloc.peretarres.org/2012/11/les-tic-un-estimul-educatiu.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada