diumenge, 24 de juny de 2012

El CEESC ha acollit una xerrada informativa de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) de Girona

Què hem se saber i com hem d'actuar en cas d'un desnonament?

Marta Afuera membre de la PAH va dir respecte als afectats: “no et preocupis tant i ocupat més”


El dimarts 19 de juny de 2012 i dins del format de càpsules formatives del Col·legi d’Educadores i Educadors Socials (CEESC) a la seu gironina d’aquest col·legi professional, s’ha portat a terme la xerrada informativa “Què hem de saber i com hem d’actuar en cas d’un desnonament”, a càrrec de Marta Afuera Pons, component de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) de Girona.

En aquesta xerrada Marta Afuera va fer una informació exhaustiva del procés d’un desnonament, on va deixar ben clar que els processos de desnonament poden produir-se per via judicial o notarial, i que en aquest segon cas no hi ha cap negociació que valgui, per la qual cosa va aconsellar que no es recepcionés res provinent per via notarial ja que el procés comença un cop l’afectat n’ha rebut la comunicació.

També va parlar dels entrebancs en els quals es troben les persones afectades com ara el fet que siguin els mateixos administratius del jutjat qui posin pegues per a l’obtenció d’un advocat d’ofici gratuït, fet que s’ha de demanar abans de 10 dies de rebre la primera notificació del jutjat i que pot aturar el procés uns sis mesos, donant més temps per a buscar solucions.

En quant a les eines que des de les PAH s’han anat generant, la primera d’elles és el sistema assembleari on tots els components es reuneixen, en aquest cas a Girona, cada divendres. Les persones afectades, a mida que hi assisteixen, per un cantó reben informació que els hi és molt útil, però per un altre es conscienciegen de que han de ser elles qui són les protagonistes del seu problema i l’han d’abordar de forma activa.

El principal problema d’un desnonament és que l’afectat sovint queda tocat i es bloqueja de tal manera que el suport que rep a la PAH és clau, ja que precisament per la posició d’inferioritat que sovint pren davant de l’entitat financera no està en condicions de negociar- En aquest sentit la PAH ajuda a fer una negociació assertiva. Marta Afuera ho va il·lustrar dient: “no et preocupis tant i ocupat més”

En aquest sentit Marta Afuera va deixar clar que les PAH no són entitats assistencials, ja que la seva filosofia passa per fer pedagogia a les persones afectades principalment i també a les persones implicades com ara els treballadors dels bancs i també la policia.

Sovint les accions que porta a terme la PAH es fan de forma visual, creativa i amb sentit de l’humor per arribar al públic en general i les parts implicades i d’aquesta manera aconseguir la seva conscienciació. També estan treballant amb advocats que segons Marta Afuera estan molt peixos en aquests temes.

L’objectiu principal de les PAH, que estan organitzades per grups de treball és que es faci una llei estatal que reguli la dació en pagament, de paralització dels desnonaments i de lloguer social i en aquest sentit estan impulsant una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per aconseguir-ho, demanant les corresponents signatures. En el seu inici les PAH estaven formades per voluntaris i activistes socials, ara també hi són les persones afectades.

Marta Afuera també va diferenciar el concepte d’hipoteca, on el bé hipotecat respon com a garantia de cancel·lació de la mateixa, dels crèdits hipotecaris que no tenen absolutament res a veure amb això, comparant-se a l’escàndol de les participacions preferents.

Aquesta xerrada anava adreçada a Educadores i Educadors Socials, Treballadores i Treballadors Socials, Treballadors i Treballadores de Serveis Socials a l'Administració, altres professionals i a tothom que li interessés el tema.

Peu de foto: Marta Afuera, a l'esquerra i d'esquenes, impartint la xerrada
Foto: CEESC Girona

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada